Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Στη Γενεύη για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ

- Ενημερωτικά Δελτία

Η Εναλλακτική Έκθεση της ΕΣΑμεΑ απαντά στην ελληνική κυβέρνηση για το πώς προχωρά πραγματικά η υλοποίηση της Σύμβασης στη χώρα μας

Στην 11η Προ-Συνεδριακή Συνάντηση της Επιτροπής για την Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία των Ηνωμένων Εθνών, που έλαβε χώρα από τις 8 έως τις 11 Απριλίου στην έδρα του ΟΗΕ στην Γενεύη, συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ, αποτελούμενη από τους κ.κ. Κώστα Γαργάλη, Ταμία της ΕΣΑμεΑ, Φωτεινή Ζαφειροπούλου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ και Αντωνία Παυλή, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ.

Η Προ-Συνεδριακή Συνάντηση της Επιτροπής για την Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, είναι μια συνάντηση των μελών της επιτροπής για να προετοιμάσουν τον κατάλογο θεμάτων των χωρών που θα εξεταστούν στην επόμενη συνάντηση στην οποία θα εξεταστεί η πρόοδος κάθε χώρας αναφορικά με την υλοποίηση της Σύμβασης. Κατά την διάρκεια αυτής της συνάντησης οι εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολίτων και των Εθνικών Επιτροπών  για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχουν την δυνατότητα να συναντηθούν και να συζητήσουν με τα μέλη της Επιτροπής σχετικά με την Έκθεση που κατέθεσε η κυβέρνηση της κάθε χώρας.

Αυτός ήταν και ο σκοπός της συμμετοχής της ΕΣΑμεΑ στην Ιδιωτική Συνάντηση (Private meeting) με τα μέλη της επιτροπής της Σύμβασης ενόψει της προετοιμασίας του καταλόγου θεμάτων (list of issues) από την Επιτροπή, πριν την εξέταση της Ελλάδας στις αρχές του φθινοπώρου. Τα μέλη της επιτροπής ήταν οι Robert George Martin, πρόεδρος της επιτροπής, Danlami Umaru Basharu, Jun Ishikawa, Μr. Jonas Ruskus και Markus Schefer, που είναι και ένας από τους δυο εισηγητές για την Ελλάδα.

Εκεί η αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ παρουσίασε τις βασικές θέσεις του αναπηρικού κινήματος (written statement) σε ότι αφορά στην εφαρμογή της Σύμβασης στην Ελλάδα. Στην συνέχεια δέχθηκε ερωτήσεις από την Επιτροπή που αφορούσαν επιμέρους θεματικές της Σύμβασης, π.χ. σχετικά με την αποϊδρυματοποίηση, τον αντίκτυπο ή τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στα άτομα με αναπηρία κλπ.  μάλιστα ήταν η μόνη αντιπροσωπεία από την Ελλάδα που εκπροσωπούσε τον αντίλογο σε σχέση με αυτά που λέει η Ελλάδα στην Έκθεσή της σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης

Εντωμεταξύ ήδη από τις 11 Φεβρουαρίου η ΕΣΑμεΑ είχε καταθέσει στην Επιτροπή την Εναλλακτική της Έκθεση (alternative report), παρέχοντας πληροφορίες μέσα από την δική της οπτική για το πώς π.χ. εφαρμόζεται η Σύμβαση, η σχετική νομοθεσία κλπ. στην Ελλάδα, ώστε τα μέλη της Επιτροπής να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες κατά τη διάρκεια δημιουργίας του καταλόγου των θεμάτων αλλά και στον διάλογο που θα ακολουθήσει στην επόμενη συνάντηση το φθινόπωρο του 2019 με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Επισυνάπτονται:

• Η εναλλακτική έκθεση της ΕΣΑμεΑ στα αγγλικά και ελληνικά

• Οι βασικές θέσεις (written statement) στα αγγλικά και στα ελληνικά.

Σχετικά αρχεία: