Στο Μουσείο της Ακρόπολης παρουσιάστηκε η Ετήσια Έκθεση για την Εκπαίδευση 2017-18 , η οποία εκπονήθηκε από το ΚΑΝΕΠ - ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ.
Το θέμα της Έκθεσης έχει τίτλο: «Βασικά μεγέθη Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης: Διακρίσεις και Ανισότητες στην Εκπαίδευση και στην Εργασία». Παρουσιάστηκαν τα βασικά μεγέθη της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης/συνεκπαίδευσης καθώς και τα βασικά πληθυσμιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα και την ΕΕ-28.
Την έναρξη των εργασιών έκανε ο Μιχάλης Κουρουτός, Διευθύνων Σύμβουλος ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ. Χαιρετισμούς απεύθυναν εκτός των προέδρων ΓΣΕΕ και ΕΣΑμεΑ Γιάννη Παναγόπουλο και Ιωάννη Βαρδακαστάνη, ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ο εκπρόσωπος του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη Θεόδωρος Καράογλου και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής.
Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης απάντησε στο κάλεσμα που είχε απευθύνει νωρίτερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος για την ένταξη της ΕΣΑμεΑ στην "Κοινωνική Συμμαχία" (μία συνεργασία των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΣΕΕ, ΓΣΒΕΕ, ΤΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο, ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, Πανελλήνιου Ιατρικού και Φαρμακευτικού συλλόγου, Ανώτατης Συνομοσπονδίας συνταξιούχων κλπ.), τονίζοντας ότι η ΕΣΑμεΑ θα συμμετάσχει καθώς "η κοινωνία έχει ανάγκη από τέτοιες πρωτοβουλίες. Η Αναπηρία σε επίπεδο κοινωνίας είναι κομμάτι της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και όχι ανάθεμα ή κατάρα. Είναι υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απαιτεί συμπράξεις και συνέργειες, όπως αυτή της ΕΣΑμεΑ με το ΚΑΝΕΠ- ΓΣΕΕ. Η σύμπραξη με το ΚΑΝΕΠ αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τις ανισότητες που επικρατούν στην εργασία και στην εκπαίδευση για τα άτομα με αναπηρία. Εμείς εδώ και δεκαετίες υποστηρίζουμε ότι η εκπαίδευση είναι η βάση για την εργασία αλλά και η βάση για τη μείωση των ανισοτήτων. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι τέτοια, που όπως φαίνεται και στην έρευνα, το σύστημα παράγει φτώχεια, ανισότητες, κοινωνικό αποκλεισμό και διακρίσεις, ειδικά στους νέους με αναπηρία".
Την έρευνα παρουσίασαν ο Νίκος Παΐζης, Μαθηματικός-Ερευνητής - Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ και ο Δημήτρης Λογαράς, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος - Επιστημονικό Στέλεχος ΕΣΑμεΑ και «Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας».
Η παρουσίαση των στοιχείων από τον κ. Παΐζη αφορούσε σε στοιχεία για τη θέση της Ελλάδας συγκριτικά με την ΕΕ-28, αναφορικά με τους «εκπαιδευτικούς δείκτες» της περιόδου αναφοράς 2010-2016 όπου αναδείχτηκε η ανισότητα ως προς την πρόσβαση στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας, σε αντιπαραβολή με τα άτομα χωρίς αναπηρία. Τα άτομα με αναπηρία παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες να σταματήσουν τη φοίτησή τους στις χαμηλότερες βαθμίδες της εκπαίδευσης σε σχέση με τα άτομα δίχως αναπηρία, καταγράφοντας σημαντικά χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, υψηλότερα ποσοστά πρόωρης εγκατάλειψης της εκπαίδευσης και κατάρτισης και υψηλότερες τιμές στο δείκτη NEETs. Επίσης παρουσιάστηκαν οι «δείκτες ανεργίας και απασχόλησης» σύμφωνα με τους οποίους η χώρα μας, με τα στοιχεία του 2013, κατέχει τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας για τα άτομα με περιορισμό/αναπηρία ηλικίας από 16 έως και 64 ετών (37,2%) στην ΕΕ-28 και ταυτόχρονα τον 2ο χαμηλότερο δείκτη απασχόλησής τους στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα (30,5%). Τέλος παρουσιάστηκαν οι «δείκτες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού» στα άτομα με αναπηρία, όπου η Ελλάδα καταγράφει υψηλές τιμές την περίοδο αναφοράς 2010-2013, ενώ οι κοινωνικές μεταβιβάσεις στο εισόδημα των ατόμων αυτών και των οικογενειών τους -παρόλο που αποδεικνύονται πολύτιμες για την καταπολέμηση της φτώχειας (χωρίς αυτές ο δείκτης του κινδύνου φτώχειας εκτοξεύεται από το 26,7% στο 61,7%)- φαίνεται να μην λειτουργούν αντισταθμιστικά στο πρόσθετο κόστος διαβίωσης λόγω αναπηρίας. Σε κάθε περίπτωση όμως αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα προκειμένου να μην οδηγηθούν τα 3/5 των ατόμων με αναπηρία κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ο κ. Λογαράς από την πλευρά του, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι βασικό συμπέρασμα των στοιχείων που παρουσιάστηκαν είναι ότι τα άτομα με αναπηρία αναδεικνύονται οι φτωχότεροι μεταξύ των φτωχών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ, σε επίπεδο εισοδήματος, συνθηκών διαβίωσης αλλά και συμμετοχής στην εργασία. Ο κ. Λογαράς επεσήμανε ότι λόγω του κρίσιμου ρόλου της εκπαίδευσης ως προς την εκπλήρωση όλων των θεμελιωδών και κοινωνικών δικαιωμάτων είναι αναγκαία η ευρεία συνεργασία της Πολιτείας με τους φορείς του αναπηρικού κινήματος και της εκπαίδευσης, για τη δημιουργία εξειδικευμένων δεικτών και εργαλείων παρακολούθησης της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος, βασικό κριτήριο της οποίας είναι η συμπερίληψη.
Στη Στρογγυλή Τράπεζα που ακολούθησε με τίτλο: "Άτομα με Αναπηρία: Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές ανισότητες, Εφαρμοσμένες Πολιτικές & Μεταρρυθμίσεις", τον συντονισμό της συζήτησης και τις εισαγωγικές παρεμβάσεις πραγματοποίησαν οι Χρήστος Γούλας, Διευθυντής ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, και Ιωάννης Λυμβαίος, Γενικός Γραμματέας ΕΣΑμεΑ. Τοποθετήθηκαν οι Μερόπη Τζούφη, Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νάσος Ηλιόπουλος, Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Χρήστος Κέλλας, Βουλευτής ΝΔ και Γιώργος Μαυρωτάς, Βουλευτής Το Ποτάμι.
Επισυνάπτονται το κείμενο της Έκθεσης και τα συμπεράσματα της Έκθεσης.
Σημειώνεται δε η μεγάλη απήχηση που είχε η παρουσίαση της Έκθεσης, της οποίας αποσπάσματα δημοσιεύτηκαν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο
Ενδεικτικά παρατίθενται:
http://www.athina984.gr/2018/05/16/protathlitria-stin-anergia-ke-ti-ftochia-ton-amea-ellada-sygklonistika-stichia-tis-kanep-gsee/
https://www.esos.gr/arthra/56902/i-etisia-ekthesi-gia-tin-ekpaideysi-2017-18-ton-kanep-gsee-kai-paratiritirioy-thematon
http://www.iefimerida.gr/news/416699/ereyna-simantika-ypsiles-pithanotites-na-diakopsoyn-ta-amea-sholeio-stin-ellada-logo
https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/koinonia/208085/arnitiko-rekor-gia-tin-ellada-ypsiloteros-deiktis-anergias-sta-amea
http://www.ipaideia.gr/paideia/protaseis-tou-kinal-gia-tin-ekpaideusi-atomon-amea
http://www.ipaideia.gr/paideia/kellas-ethniki-stratigiki-gia-tin-eidiki-agogi-kai-ekpaideusi
Εφημερίδα των Συντακτών (pdf 0.56 MB)
Ετήσια έκθεση για την εκπαίδευση 2017-2018 (pdf 1.35 MB)
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word (docx 0.15 MB)